Liposukcja czyli odsysanie tkanki tłuszczowej to jeden z najpopularniejszych zabiegów. Pozbycie się tłuszczyku na brzuchu czy udach podczas jednego zabiegu i to bez żadnego wysiłku to marzenie wielu osób. Ale czy na pewno warto się go pozbywać już na zawsze? Z brzucha, ud, bryczesów i boczków z pewnością tak, ale czy wiedzieliście, że odessany tłuszcz można także przeczepić?
Przeszczep tłuszczu to doskonała metoda modelowania sylwetki. Jest to zabieg chirurgiczny, który polega na wykorzystaniu odessanej tkanki tłuszczowej do reimplantacji, dzięki czemu może zostać wykorzystany m.in. do powiększania piersi czy ich rekonstrukcji, modelowania pośladków, a także w obszarze twarzy, gdzie pozwala na usuwanie zmarszczek poprzez ich wypełnienie, wolumetrię, powiększanie ust czy uzupełnienie ubytków powstałych np. na skutek wypadków.
Tkankę tłuszczową z problematycznych obszarów usuwa się za pomocą kaniuli wprowadzanej poprzez niewielkie nacięcie na skórze. Strumień płynu z kaniuli, którego ciśnienie można dopasować w zależności od rodzaju tkanki tłuszczowej pozwala na wybiórcze usuwanie komórek tłuszczowych, nie uszkadzając przy tym tkanki łącznej, naczyń krwionośnych ani nerwów. Stosowana metoda liposukcji wodnej daje także możliwość uzyskania nieuszkodzonych komórek tłuszczowych. Uzyskany w ten sposób tłuszcz jest naturalnym, a co za tym idzie w pełni bezpiecznym wypełniaczem. Odessana tkanka tłuszczowa po odwirowaniu jest już gotowa do przeszczepu. Badania wykazują, że przeszczepiony tłuszcz stopniowo wchłania się, a jego stabilizacja następuje po upływie ok. 6 miesięcy na poziomie 20-40% objętości. Liposukcja wodna jest mniej inwazyjna i bardziej skuteczna niż inne techniki. W Klinice La Perla przeszczep tłuszczu wykonywany jest podczas co trzeciej liposukcji! Nadal tak po prostu chcesz się go pozbyć?
Więcej na temat liposukcji wodnej: https://klinikalaperla.pl/zabiegi/liposukcja/
Wróć do bloga